Klik en luister!

Oefenen

Waarschuwing!

Veel van de oude, blauwe oefeningen maken gebruik van Flash. Maar: sinds december 2020 wordt Flash niet langer ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat de blauwe oefeningen niet meer werken. Dat ligt niet aan uw computer of Tablet!
We zijn de blauwe oefeningen aan het omzetten in groene oefeningen. De groene oefeningen moeten geen problemen opleveren.
Een uitzondering: bij de groene oefeningen kan de knop 'nog een keer' (aan het einde van een oefening) nog wel problemen opleveren. We gaan die knop verwijderen - totdat we een oplossing gevonden hebben voor dit probleem. 

Liesbeth Pyfers, januari 2021


Hier vind je:

Online oefeningen:

 • Een verzameling interactieve oefeningen, die ontwikkeld zijn voor www.afasie.net. De verzameling wordt steeds verder uitgebreid. Op dit moment zijn er oefeningen op verschillende niveaus, van letters natypen tot zinnen afmaken.
  Je kunt iedere oefening net zo vaak doen, als je wilt. Iedere keer krijg je een willekeurige selectie van items te zien, uit een grotere database.
  De resultaten worden niet opgeslagen.

  De oefeningen kun je doen op een PC, een laptop, of een iPad of andere Tablet. Wanneer je een iPad of andere Tablet gebruikt, moet je eerst een gratis 'player' installeren. De instructies krijg je wanneer je een oefening opent op je iPad. Je hoeft de 'player' maar een keer de installeren; daarna kun je alle oefeningen on-line of offline gebruiken.

  Je kunt de online oefeningne zelfstandig doen. Maar ze hebben waarschijnlijk meer effect, wanneer je de oefeningen met iemand samen doet. Dan oefen je immers twee dingen tegelijk: interactie met de computer, en het communiceren met een echte persoon. Meer informatie over de oefeningen vind je bij 'Instructies' (onder het kopje: Oefeningen).

Werkbladen

 • Hier vind je werkbladen die je kunt downloaden en printen, om te oefenen met pen en papier. Er zijn werkbladen met symbolen, letters, cijfers en korte woorden.
  Je kunt de werkbladen downloaden als kant-en-klaar pdf-bestand om te printen. Maar ook als Word (.docx) bestand, zodat je lettertype, formaat, kleur, en evt alles kunt aanpassen voordat je een werkblad print. 
  De eerste werkbladen zijn vooral bedoeld om de fijne motoriek, de schrijfbeweging, te oefenen. 

Woordenboek

 • Foto's, geordend op betekenis en alfabetisch.
 • Selecteer een woord met de muis, en klik op het icoon van de luidspreker: het woord wordt uitgesproken. De uitspraak maakt gebruik van Google 'tekst naar spraak'. Het is een computer-stem.
 • Klik met de rechtermuis-knop op een plaatje en bewaar het op je harde schijf, om te gebruiken voor een communicatie-programma of bord, of om te printen als oefenmateriaal.

 

Klik en luister!